Emmerhout eerste Emmer wijk met blauwe zone

Emmen

De Emmer wijk Emmerhout wordt een blauwe zone. Niet een parkeerschijfzone, maar gewoon een blauwe zone, die ook wel als gelukszone aangeduid kan worden. Floortje Dessing was met haar televisieprogramma '3 Op Reis' eens in zo'n zone. Zone-inwoners van diep in de negentig klommen met speels gemak in boomtoppen en werkten gewoon nog in de supermarkt. Vitaal zijn ze, en zielsgelukkig.

Door Vincent Trechsel Blauwe zones zijn plekken waar gezond oud worden wordt bevorderd. Goede voeding, voldoende beweging, genoeg vermaak en een plan voor de dag. En dat ziet wijkvereniging Wijkbelangen Emmerhout wel zitten. Zeker toen na een onderzoek van het UMCG en de gemeente Emmen, uitgevoerd door de Espria Academy, bleek dat 53% van de 65+'ers uit de Emmer wijk aangaf wel eens somber te zijn en slecht in zijn of haar vel te zitten. "Dat is een te grote groep", oordeelt Wytse Bouma, secretaris van Wijkbelangen Emmerhout. "Daar willen en gaan we iets aan doen." Dat 'iets aan gaan doen' kan volgens Bouma à la minute beginnen en kent geen einddatum. "Het gaat ons niet zozeer om het einddoel, maar om de weg er naartoe. De mensen die iets missen en bijvoorbeeld een jeu-de-boulesbaan of een kunstroute van woon- en zorgcentrum De Schans via het kindcentrum en het winkelcentrum naar het bewonersbedrijf willen aanleggen, moeten eerst kijken wat ze zelf kunnen doen, samen met Wijkbelangen. Samen maken we Emmerhout een stukje mooier, maar het bereiken van een blauwe zone moet wel van de wijkbewoners blijven."

Ontwikkeling

En dat wijkbewoners zelf iets kunnen, hebben ze volgens Bouma vaak niet door. Een mooi voorbeeld daarvan is een gesprek dat hij had met een vrouw in een scootmobiel. "We praatten over wat mensen voor elkaar kunnen doen. Ik vroeg of zij ook iets voor een ander kan doen. Ze zei: 'Ik zit in een scootmobiel, wat dacht je zelf?'. Ik reageerde met: 'Maar je kunt wel op een stoel zitten bij een tafel? In de Schans zitten mensen die er behoefte aan hebben dat er eens iemand langs komt om een kopje koffie met hen te drinken of een spelletje met hen te doen. Dat zou u dus ook kunnen zijn!' Ik merkte aan haar reactie dat zij er nog niet zo tegenaan had gekeken. Voor haar was haar beperking leidend, terwijl het zou moeten zijn: wat kun je nog wel?" De ontwikkeling van een blauwe zone in Emmerhout verkeert nog in het beginstadium, maar de wil bij de wijkbewoners is er wel. Tijdens een bijeenkomst, onder leiding van Joris Slaets, hoogleraar ouderengeneeskunde, lieten de aanwezigen weten dat de focus meer op 'samen' moet komen te liggen in plaats van op het individualistische. "Het begint met het opzetten van activiteiten in de wijk waar hopelijk zoveel mogelijk mensen aan mee willen doen. Een leuk idee is het creëren van groentetuinen voor gezonde voeding of een ruimte waar niet alleen jeugd kan bewegen, maar ook de ouderen fit kunnen blijven."

Auteur

Redactie