Harm Bijl: 'Het was allemaal Harm en Corry'

Barger-Compascuum

De buren kan het niet zijn ontgaan, want het huis van Harm Bijl en Corry Bijl-Trip was versierd met vlaggen, ballonnen en een levensgrote trouwfoto.

Door Mayke Bos Het echtpaar vierde woensdag zijn 65-jarig jubileum. Harm is al negentig jaar, maar weet meteen het ijs te breken. "We hebben nog wel gezocht hoor, maar we konden allebei geen ander krijgen", grapt hij. Corry lacht. "Ik was een jaar of zeventien, toen hij me de eerste kus gaf. Dat duurde wel even, want we kenden elkaar al langer. We woonden namelijk vlak bij elkaar in Klazienaveen-Noord." Corry kwam Harm altijd tegen als ze naar de zondagsschool gingen. In het voorbijgaan groette hij haar altijd. "Ik dacht bij mezelf, dat is best een aardige jongen", zegt Corry. Harm is ruim zes jaar ouder, maar de liefde bleek wederzijds. Ze waren ruim een jaar samen, toen ze gingen trouwen. "De bruiloft was eenvoudig, want we hadden toen nog geen geld. Het was wel gezellig hoor, met vijf man in een auto naar het gemeentehuis", herinnert Corry zich nog.

Vrouwen

Harm en Corry blijken van vele markten thuis te zijn. "Ik ben als steenarbeider begonnen, daarna ben ik timmerman geweest en toen zijn Corry en ik begonnen met een autorijschool. Dat hebben we 26 jaar gedaan", vertelt Harm. "Ik heb eerst in het veen gewerkt, later in de huishouding en daarna heb ik ook geleerd om les te geven bij de rijschool", zegt Corry. Het begin van de rijschool was moeizaam, omdat er te weinig mensen waren in Klazienaveen-Noord. Ze besloten het te proberen in Barger-Compascuum, waar ze nu al jaren wonen. Het echtpaar is nog altijd gelukkig met elkaar, maar ook met hun gezin. Ze kregen vier zoons en een dochter. "Ik noemde het altijd een gevaarlijk gezin", zegt Harm. "We hebben vier zoons, dus vier aangetrouwde schoondochters. Ach, je weet hoe dat met vrouwen gaat, die winden de man om de vingers", legt hij uit. "Maar we kregen gelukkig hele fijne schoondochters." Corry beaamt dat. Inmiddels hebben Harm en Corry ook acht kleinkinderen en vier achterkleinkinderen, waar ze erg blij mee zijn.

Kinderen

Het jubileum van Harm en Corry bleef niet onopgemerkt. "We hebben heel veel bloemen gekregen, het huis is versierd door de kinderen, we hebben 45 kaarten gekregen en de telefoon staat roodgloeiend. Ja, heel mooi, heel mooi", verzucht Corry. De zondag ervoor bezorgden de kinderen hen een onvergetelijke dag. "Toen we in de kerk zaten, kwam de dominee op ons af om te vragen of we even naar voren wilden komen. Ik voelde me eigenlijk niet zo op mijn gemak", lacht Corry. Harm vult haar aan. "Ineens hoorden wij wat en toen wij achter ons keken, zagen we al onze kinderen en kleinkinderen in de kerk zitten. Dat deed ons zo goed. De hele dienst sloot erop aan. Het was allemaal Harm en Corry. Dat was echt geweldig."

Auteur

Redactie