Consortium gaat voor Coevorder zonnepark

Coevorden

Vier partijen gaan voor een zonneakker op De Watering in Coevorden. Dat is een lap grond tussen de N34 en Steenwijksmoer. Energiecoöperatie Coevorden, Parkmanagement Coevorden, het Coevorder bedrijf EcotecWorld en Solarfields (Groningen) mikken op de eerste helft van 2017.

Door Kristian Elders Dan zou - afhankelijk van de aan te vragen productiesubsidie in het kader van Stimulering Duurzame Energieproductie - het zonnepark operationeel kunnen zijn. Samen met de gemeente Coevorden werd woensdagmiddag een intentieovereenkomst ondertekend. De grond is dit jaar nog in gebruik. EcotecWorld en Solarfields worden eigenaar van de zonneakker, die bijna twintig hectare groot is en 37.500 panelen telt. De verwachte, jaarlijkse productie is tien miljoen kilowattuur: energie voor maximaal 3000 huishoudens. De samenwerkende partijen (consortium, red.) gaan de grond van de gemeente huren of pachten. Mogelijk wordt de zonneakker groter, want tussen beide deelgebieden ligt particuliere grond. Coevorden kan volgens de genoemde partijen een voorbeeldregio worden op het gebied van duurzame stroomopwekking.

Geld lenen

De totale investering voor de zonneweide is geraamd op twaalf tot dertien miljoen euro. De subsidie wordt in maart aangevraagd. Particulieren en bedrijven kunnen - via de Energiecoöperatie Coevorden en Parkmanagement Coevorden - geld lenen aan het consortium om mee te doen aan het project. Daarover worden zij bijgepraat tijdens informatiebijeenkomsten. Lokale bedrijven worden ingeschakeld bij de uitvoering en ook aan werkervaringstrajecten en schoolprojecten is gedacht. Solarfields ontwikkelt op twintig locaties in het noorden van Nederland zonneparken. "De Watering is een van de meest ontwikkelde projecten", stelt Jelmer Pijlman namens het bedrijf uit Groningen. "Dat komt mede door de lokale gedrevenheid om dit project tot een succes te maken."

Auteur

Redactie