Mark Hobers: 'Muziek is niet alleen zingen'

Aalden

Er zit muziek in De Anwende. De basisschool in Aalden krijgt sinds kort elke woensdag muziekleraar Mark Hobers (27) uit Emmen over de vloer.

Door Kristian Elders Locatiecoördinator Corine Kuper van De Anwende vertelt dat ook de leerkrachten muziekles krijgen om kennis door te kunnen geven aan de schooljeugd, al blijft dat laatste vooralsnog toekomstmuziek. Een van haar collega's is bedreven in het kunst- en muziekgebeuren en zodoende ontstond er contact met een andere partij. De enthousiaste Hobers werkt namelijk voor Arjan Verhart, die eigenaar is van Verhart Muziek Educatie in Tweede Exloërmond. De groepen 1 tot en met 6 krijgen van Hobers les in onder meer ritmes en tempo en de kinderen leren over de verschillende muziekinstrumenten. In groep 7 komen later blaasinstrumenten aan de orde in samenwerking met de plaatselijke muziekvereniging BOM (Blaas Op Maat) en Verhart. Groep 8 gaat richting het einde van het schooljaar aan de slag - onder leiding van Hobers - met het instuderen van liedjes voor de afscheidsmusical. "Een heel breed scala dus tot aan het einde van dit schooljaar", vat Kuper samen. "We wilden dit al langer om talenten van iedereen te kunnen benutten. Heel veel kinderen zijn muzikaal aangelegd."

Uitbeelden

Hobers: "Algemeen muzikaal onderwijs raakt best snel ondergesneeuwd. Ik hoop dat leerlingen enthousiast worden over muziek. Muziek is niet alleen maar zingen, maar het kan zo verschillend zijn. Met muziek kunnen we veel dingen uitbeelden. Zo wil ik de kinderen nog iets bij gaan brengen over muziek uit het Caribisch gebied." Ook in De Anwende werkt de schooljeugd - de groepen 4 tot en met 8 - sinds enige weken met tablets. Snappet is een digitaal systeem met onderwijs in taal, lezen en rekenen. De inhoud loopt parallel met bestaande reken- en taalmethoden. "Dit systeem is helemaal ingericht op de leerling", weet Kuper. "Het gaat prima en ik kan live zien wie wat aan het doen is. Elk kind is op zijn of haar eigen niveau bezig."

Auteur

Redactie