'Geef kwade cellen een ijsje'

Erica

Wereldkankerdag stond op CBS Willem-Alexander helemaal in het teken van kanker. Een onderwerp dat voor de leerlingen en leerkrachten van de school afgelopen zomer heel dicht bij is gekomen.

Door Vincent Trechsel Vorig jaar werd er bij Hellen Woltmeijer (49), juf op de basisschool, borstkanker geconstateerd. Juf Hellen was lang afwezig, maar keerde na enige tijd weer terug op school. 'Fijn dat je weer beter bent, juf', hoorde zij een van de leerlingen zeggen. Beter was ze niet, al was de weg omhoog wel ingeslagen. Om de kinderen in te laten zien wat juf Hellen heeft, besloot de school alle leerlingen tijdens Wereldkankerdag uitleg te geven over wat die ziekte en het hebben ervan precies betekent. "De school was opgedeeld in meerdere stations waar informatie werd gegeven of waar de leerlingen zelf iets moesten doen", vertelt Nienke Woltmeijer (20), organisator van de dag en dochter van juf Hellen.

Wensboom

"De kinderen leerden over hoe kanker te genezen en wat er allemaal bij komt kijken als je kanker hebt. Zo ontwierpen ze hun eigen pruiken, maakten ze beterschapskaarten, leerden ze hoe goede en kwade cellen, gele en blauwe ballen gescheiden werden en ook dat het slecht kan aflopen met iemand. We legden uit wat bijwerkingen zijn van chemotherapie en de kinderen maakten een kaartje voor in de wensboom waar ze alles mochten wensen wat ze maar wilden." Alles ging op niveau van de verschillende leeftijden, maar de leerlingen van verschillende groepen zaten wel door elkaar. "Juist die mix zorgde voor een mooie wending. De uitspraken van de jongsten, de serieuze gesprekken van de oudsten en voor beide groepen soms het beetje verdriet maar ook de hoop. Hoop omdat ze wisten dat er inmiddels veel mogelijk is om kanker te genezen."

Opa

Een van de kinderen uit de jongste groep vond dat kwade cellen maar een ijsje moesten krijgen, want 'misschien worden ze daar weer blij van, zodat de kanker dan weg kan gaan'. Een ander kind vertelde dapper over opa, die ook kanker heeft. De situatie van opa is niet goed, want het ziet er naar uit dat hij nooit meer beter wordt. "Er was ruimte om te praten, maar ook om het even niet over te hebben", licht Nienke toe. "Iedereen kent wel iemand in zijn of haar omgeving die kanker heeft of heeft gehad. Je voelt je dan zo machteloos omdat je niet veel kan doen voor diegene. Om toch het gevoel te krijgen iets te doen, werd de dag afgesloten met een sponsorloop voor KWF Kankerbestrijding. Er werd maar liefst 1.300 euro opgehaald. Een waanzinnig bedrag", besluit ze.

Auteur

Redactie