Hans ten Cate: 'Dit is hartstikke leuk'

Emmen

Emmenaar van het Jaar Hans ten Cate (55) werd vorige week gevraagd om voor te lezen aan de peuters van kinderdagverblijf het Koekoeksnest, gelegen in de Emmer wijk Emmermeer.

Door Vincent Trechsel Het waren vorige week namelijk de Nationale Voorleesdagen en door heel het land lazen bekende Nederlands en lokale helden voor. "Het was een contrast met een week eerder", doelt Ten Cate op het voorleesuur in OBS de Bascule in Nieuw-Amsterdam. "Dat was groep 6, terwijl ik nu aan kinderen tot en met drie jaar moest voorlezen."

Improviseren

Dat hotelier Ten Cate vervolgens moest voorlezen uit het boek 'We hebben er een geitje bij' maakte het er naar eigen zeggen ook niet gemakkelijker op. "Het boek bestaat uit heel veel beeld en twee regels tekst per dubbele pagina. Dat heb je in drie minuten uit dus ik heb er een half uur bij verzonnen. Dat improviseren maakt het extra leuk hoor. De spontaniteit en enthousiastme van kinderen is geweldig. Je kunt alles met ze."

Ooievaar

;Een mooi voorbeeld daarvan is volgens Ten Cate de kinderen aan het denken zetten en ietwat uitdagen. Op één van de pagina's is een konijn in een hok afgebeeld en dus vraagt de Emmenaar van het Jaar 'Wat heeft dit konijn gedaan? Hij zit in de gevangenis'. Ten Cate: "De kinderen reageren dan lachend met 'Nee, dat is geen gevangenis maar een hok'. Ik vertelde dat de ooievaar baby's en jonge dieren brengt. Dus ook jonge olifantjes. En dan zie je ze denken, dat dat best wel zwaar is. Dat is toch hartstikke leuk?!"

Impact

Ten Cate werd om half 9 ontvangen, las voor aan de verklede kinderen en ging daarna samen met het jonge spul ontbijten. Volgende week staat er een discussieochtend op het programma, die hij als Emmenaar van het Jaar gaat leiden. Dankzij zijn nieuwe titel, die hij tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Emmen ontving, wordt Ten Cate voor dit soort activiteiten uitgenodigd. "Dat vind ik geweldig en hoop dat er meer volgt. Ik ben inmiddels gevraagd om ambassadeur te worden van Samenloop voor Hoop. De titel heeft een positieve impact."

Auteur

Redactie