Vmbo snuift al larpend cultuur

Emmen

Drenthe staat vandaag in de schijnwerpers op de grote landelijke conferentie over cultuureducatie Voortgezet Onderwijs. Adviseur Bibian Welbergen presenteert een groot en zeer speciaal project waar honderden vmbo-leerlingen uit Emmen, Klazienaveen, Borger en Oosterhesselen aan meedoen.

Het gaat om het project 'Cultuur kleurt je wereld'. Samen met de afdeling vmbo van het Esdal College voert De Kunstbeweging dit project uit met maar liefst 1600 jongeren. Het project staat op diverse pijlers: het Esdal College wordt ondersteund bij haar cultuurbeleidsplan. Er wordt gewerkt aan het vergroten van het lokale cultureel netwerk. Leerlingen worden uitgedaagd om zelf een film te maken waarvoor ze zelf het verhaal en het script moeten schrijven. En binnen het project moet een doorlopende leerlijn ontwikkeld worden.

Larpen

Deze vier pijlers moeten een samenhangend geheel vormen binnen het project. Het thema van het uitgevoerde project was cultureel erfgoed, een onderwerp dat niet bepaald sexy klinkt in de oren van veel jongeren. Door aan te sturen op het populaire 'Larpen' (Life Action Role Playing) worden de leerlingen toch geïnspireerd om zich met veel enthousiasme op het project te storten. Dit resulteertde in presentaties in het Veenpark en in diverse filmvertoningen in theater De Muzeval en in het Astra theater in Klazienaveen. Het project is door het landelijk kenniscentrum cultuureducatie en amateurkunst opgepikt als voorbeeldproject. In dit kader wordt het dinsdag 26 januari gepresenteerd op de landelijke conferentie over cultuureducatie binnen het vmbo. Voor 'Cultuur kleurt je wereld' is twee jaar lang een stimuleringssubsidie van het Fonds voor cultuurparticipatie en het Prins Bernhard Cultuurfonds beschikbaar gesteld.

Auteur

Redactie