Iris Sijbom: 'Ik wil de realiteit laten zien'

Emmen

Bouke Durk Wilms, wethouder voor cultuur van de gemeente Emmen, opende vrijdag de expositie Werkplaats Emmen met werk van veertig kunstenaars uit Emmen.

Door Vincent Trechsel Een van die veertig artistieke lieden was de 22-jarige Iris Sijbom. Zij is vorig jaar aan de kunstacademie in Breda afgestudeerd als documentairefotograaf. Voor haar studie fotografeerde ze proefdieren. Muizen, konijnen, varkens en honden, allemaal om te dienen voor onderzoeken ten behoeve van de mens. Zielig? Daar zijn de mening over verdeeld. En daar was het Iris ook niet om te doen. "Ik fotografeerde proefdieren omdat ik ze neer wilde zetten als held, die ze in mijn beleving ook zijn." Licht eens toe. "De manier waarop mensen met dieren omgaan is zo dubbel. Wij hebben controle over dieren en bepalen wat er met een dier kan gebeuren. Zo ook met proefdieren. Ze dienen ons, omdat er medicijnen op ze getest worden, die óns beter moeten maken." En daarom zijn ze helden. "Absoluut. Mensen zijn tegen proeven met dieren vanwege de verschrikkelijke plaatjes die we zien, als we er al iets van zien, maar ik ben nu in een paar laboratoria geweest waar ze dierproeven deden en dat verschrikkelijke beeld is niet de volledige waarheid. Mensen denken dat de dieren heel zielig zijn en daar halfdood in veel te kleine kooi-tjes wachten op hun dood. Dat is niet zo." Hoe is het dan wel? "Ik heb daar hele mooie dingen gezien, maar ook heel zielige. Toch worden dieren goed verzorgd en de dierverzorgers zijn ook heel lief voor de dieren. De konijnen zien er minstens zo goed uit als de konijnen bij mensen thuis." Snap je de keerzijde ook? "Ja natuurlijk. De dieren gaan uiteindelijk dood voor de wetenschap, dat is het rare eraan. En juist daarom wil ik ze als held neerzetten. Hun leven wordt geofferd voor de gezondheid van de mens." We staan nu bij jouw foto van het konijn. Waarom is deze het geworden? "Eigenlijk wilde ik de reeks laten zien, maar die hangt nog bij een expositie in Maasdam. Je werk zo afdrukken is heel duur en ik heb helaas het geld niet om ze allemaal twee keer af te drukken. Dus koos ik voor het konijn. Je ziet direct dat het om dierproeven gaat en toch ziet het konijn er goed uit. De tatoeage in z'n oor en trots z'n kop omhoog. Dat is de realiteit en dat wilde ik laten zien." Hoe vind je het om in het CBK te hangen? "Heel gaaf. Het is jammer dat het maar één foto kan zijn. Het hele proces was veel werk, maar het maakt me trots. Hier doe je het voor als fotograaf en in Emmen is dit toch wel de mooiste plek om je werk te hebben hangen.

Auteur

Redactie