'Blaasmuziek is best cool' | Fotoreportage

Dalerpeel

Het was afgelopen week een muzikaal avondje voor leerlingen van de Willem Alexanderschool uit Dalerpeel en RKBS Sint Theresia uit Steenwijksmoer. De Breiberger Muzikanten lieten hen ter afsluiting van het project Windkracht 6 kennis maken met orkestmuziek.

Door Mayke Bos Het Windkracht 6 project is een landelijk initiatief om muziekonderwijs terug te brengen op scholen. Het project werd afgesloten in de gymzaal, waar muziekdocente Desiree Wanders nog één keer de instrumenten doornam met haar leerlingen. De Breiberger Muzikanten lieten bekende melodieën zoals Paparazzi van Lady Gaga en Let it go uit de Disney film Frozen horen. Enkele jonge leden van het opleidingsorkest More Music gaven met plastic bekers een demonstratie van de Cupsong. Dirigent Henk Kruimink sprak de leerlingen toe, voordat zij zelf aan de slag mochten. "Het is erg leuk om samen muziek te maken. Sommige van onze orkestleden doen dat al meer dan veertig jaar", zegt Kruimink. De Breiberger Muzikanten hopen dat zich na deze avond jonge nieuwe leden aansluiten bij de muziekvereniging. "Computerspelletjes zijn tegenwoordig interessanter, maar ik hoop dat we vanavond lieten zien dat het bespelen van een instrument ook heel leuk is", zegt bestuurslid Bert Wanders. 'Blaasmuziek is cool' is het laatste nummer dat het orkest speelt. De leerlingen zingen mee, want de tekst hebben ze tijdens de muzikale lessen op school gerepeteerd.

Eerste pogingen

Vervolgens is het de beurt aan de kinderen om de blaasinstrumenten uit te proberen. Dat valt nog niet mee, zo blijkt als er eerste pogingen worden gedaan om geluid uit de instrumenten te krijgen. Toch zit er talent bij, want niet veel later is het eerste getoeter te horen. De 9-jarige Jelco uit Steenwijksmoer zit in Dalerpeel op school. Hij vond de muzieklessen erg leuk. "We hebben geleerd over slagwerk en blaasmuziek", vertelt hij. Muziek maken lijkt hem wel wat. "Ik heb bugel, trombone en tuba gespeeld. Dat vond ik leuk. Maar als ik moet kiezen dan zou ik de trompet spelen, want dat was het leukst", zegt Jelco. Kinderen die zich aanmelden bij het orkest krijgen eerst een half jaar Algemene Muzikale Vorming met blokfluitles, waarna ze kunnen instromen bij het leerlingenorkest More Music. Hier leren ze om samen te spelen op verschillende instrumenten. Jelco is er nog niet over uit of hij zich op zal geven. Als hij moet kiezen tussen voetbal en het orkest gaat hij toch voor voetbal, maar één ding weet hij na vanavond wél. "Blaasmuziek is best cool."

Auteur

Redactie