Wat komt er in het mensenpark?

Emmen

Terwijl alle dieren in rap tempo uit de gesloten dierentuin naar hun nieuwe onderkomen verhuizen, is de gemeente Emmen druk bezig om invulling te geven aan de achterblijvende ruimte.

Door Vincent Trechsel Op de website van de gemeente is in een verslag van zestig pagina's te lezen hoe dezelfde gemeente de verpaupering van de voormalige dierentuin wil voorkomen. Een openbaar stadspark als onderdeel van het stadscentrum is het idee. Er moet cultuur komen, hier en daar wat gebouwen en er is ruimte voor initiatieven. Heel veel mag, zolang er maar 'groen' gedacht en gehandeld wordt, het park aantrekkelijk blijft voor bezoekers en er wordt bijgedragen aan de levendigheid van het centrum. Er is nog veel onzeker, maar toch is er ook al wel een duidelijke lijn zichtbaar in de plannen. De savanne en het olifantenverblijf, de publiekstrekkers toen er nog dieren zaten, moeten ook in het stadspark publiekstrekkers worden. Muziekoptredens en voorstellingen zijn deze zomer op het grasveld van de savanne te bekijken en beide 'verblijven' vormen het hoofdtoneel van het park. De savanne wordt met bruggen, waar kunstenaars zich op de uitvoering mogen storten, toegangelijk voor publiek. Een afhellende grasheuvel wordt de natuurlijke tribune. Concreet is de voorstelling Onderweg naar later, die tussen 1 en 4 september gespeeld wordt.

Rondje

Het pad rondom de savanne blijft bestaan en dient als wandel- en fietspad. Een ronde van 750 meter, zeer geschikt voor hardlopers en fietsers. Aan het rondje zijn verblijfsplekken en speelplekken gekoppeld. Een paviljoen of een zomers koffiestandje, de ijscoman en het savannerestaurant. Speelplekken zijn niet alleen voor jonge kinderen: elementen voor streetrunning, trapveldjes en strandvolleybal passen helemaal in de gemeentelijke wens. Maar ook hier mag het kunstzinnige gehalte niet ontbreken, meent de gemeente. Van alle kanten kan het park worden betreden met de ingang van Dierenpark Emmen als hoofdingang, zij het opnieuw vormgegeven. Behalve de hoofdentree komt er nog een entree vlakbij de VVV om de marktmensen gemakkelijker het park in te krijgen. Ook aan de noord- en zuidkant aan de spoorzijde (achter de savannestal, red.) komen ingangen, waardoor treinreizigers de gelegenheid krijgen om via het mensenpark de stad binnen te lopen. Er zijn nog eens twee extra entrees mogelijk, die de aangrenzende woonstraten (Minister Kanstraat en Sterrenkamp) een directe entree geven.

Cultureel kwartier

Het linker groene gedeelte op de plattegrond - oude leeuwenverblijf, biochron, Afrikahuis - gaat dienen als cultureel kwartier. Dat betekent zoiets als: het gebied als cultureel hart van in ieder geval het stadspark en wellicht heel Emmen. Van openluchttheater tot Geopark en van muziekles tot ateliers. Een filmhuis of een cultureel café, repetitieruimte of het Centrum voor beeldende kunst. Het is met andere woorden al vrij snel goed, zolang het maar cultuur ademt. Voor het zuidelijk deel van het park is nog geen invulling. De gemeente hoopt op initiatiefnemers. Een van de ideeën die onderzocht wordt, is het bestaansrecht van de kinderboerderij, die in de dierentuin zo populair was. Maar ook een klauterparcours, fietsverhuur en een biertuin zijn opties. Kortom: het is een groot vraagteken hoe dat deel van het park ingevuld gaat worden. Een vraagteken is er ook bij de naamgeving van het park. Net als bij de nieuwe dierentuin en het nieuwe theater laat de gemeente dit ook bij het stadspark aan de inwoners over. Veel mooie ideeën, maar een half jaar voor de opening van het park nog weinig concreets. Toch moet dat goed komen, denkt de gemeente. Zij spreekt immers van een strategisch gelegen locatie van een unieke kwaliteit. En met tachtig jaar dierentuinhistorie klopt dat natuurlijk ook.

Auteur

Redactie