Inge de Haan: 'Iedereen is elkaars vriend tijdens carnaval'

Schoonebeek

Met een groep van zo'n twintig personen zijn ze vanaf augustus bezig met de voorbereidingen voor carnaval. Terwijl vier jongens aan het lassen zijn, voeren Inge de Haan en Bianca Heller het woord.

Door Mayke Bos Carnavalsgroep de Droogkloot'n viert al jarenlang samen carnaval. Het grootste gedeelte van de groep komt uit Erica, maar er wordt in een loods in Schoonebeek aan de wagen voor de optocht gewerkt. Het is de eerste keer dat ze de wagen helemaal zelf gemaakt hebben. "Het frame is bijna klaar", vertelt Inge. "In het begin was het wel een beetje onwerkelijk. Wie gaat er nu zo'n hele kar bouwen binnen vijf maanden? Gelukkig zijn de jongens heel handig en het lijkt erop dat alles op tijd klaar is." De groep rijdt vrijdagavond 5 februari mee tijdens de optocht in Emmer-Compascuum, zaterdagochtend 6 februari in Weiteveen en zaterdagmiddag in Zwartemeer. Daarna doen ze op zondag 7 februari mee in Barger-Oosterveld en op maandag 8 februari in het Duitse Rütenbrock. "Vorig jaar zijn we ook in Rütenbrock geweest", zegt Inge. "Daar vieren ze het net even anders. We kregen een doos met snoepjes om naar de kinderen te gooien. Zij stonden langs de route met zakjes of karretjes om snoep te verzamelen."

Unaniem

Bianca heeft de financiën bijgehouden. "We zitten nu op 3000 euro, dus dat is 150 euro per persoon." Inge en Bianca zijn het er unaniem over eens dat het feestje al het werk en het geld waard is. "Er zijn zoveel enthousiaste mensen die komen kijken naar de wagen: dat is echt leuk. Soms willen ze zoveel weten dat je achter je eigen kar aan moet rennen om de optocht bij te houden", legt Inge uit. "Maar het leukste is dat iedereen met carnaval zo gastvrij is. Als we onderweg naar het toilet moeten mag dat bijna overal", vult Bianca aan. "Iedereen is elkaars vriend met carnaval. Onderweg bekijkt iedereen elkaars kar of je krijgt iets te drinken aangeboden. Iedereen vindt alles prima, gezellig en leuk", zegt Inge. Hoewel de dames groot fan zijn van carnaval, zouden ze het grote feest niet in het zuiden van het land willen vieren. "Daar is het allemaal veel te mooi. Karren worden daar ook gekocht en weer verkocht", zegt Inge. Bianca is het daarmee eens. "Hier weet je zeker dat mensen heel hard aan de eigen kar hebben gewerkt. Dat is veel mooier."

Auteur

Redactie