Peter Boeters: 'Het is niet alleen laten proeven'

Emmen

Bierspecialisten Nick Zoer (22) en Peter Boeters (32) van Belgisch Biercafé de Tempelier in Emmen organiseren ieder seizoen een proeverij van speciaalbieren.

Door Mayke Bos Vrijdag 22 januari is het de beurt aan Trappistenbier. Liefhebbers van speciaalbier moeten zich snel aanmelden om er deze avond nog bij te kunnen zijn. De proeverijen zijn namelijk erg populair, merkten Nick en Peter al gauw. "We laten de bieren niet alleen proeven, maar vertellen ook het verhaal dat bij het bier hoort", vertelt Peter. "Toen we een tijdje geleden 56 aanmeldingen kregen hebben we het verdeeld over twee avonden, anders wordt het te druk om nog iets te kunnen vertellen."

Smaak

Dat speciaalbieren zo in trek zijn is geen verrassing voor de mannen. "We hebben ruim honderd bieren in ons assortiment. Eerst waren al deze soorten alleen boven in de Tempelier te verkrijgen, maar omdat de vraag steeds groter werd, ook doordeweeks, hebben we het inmiddels ook naar beneden in de Brasserie gehaald", vertelt Peter. "We zijn er nu mee bezig om alle soorten Trappistenbier van de wereld in ons assortiment op te nemen, maar we willen binnenkort ook mini- proeverijen aan tafel serveren", zegt Nick. Dat de heren verstand van zaken hebben wordt duidelijk als ze vertellen hoe je een speciaalbiertje moet proeven. "Eerst kijk je naar de kleur, het gistgehalte en de schuimkraag", vertelt Peter. "Dan ruik je aan het bier. De geur en de smaak kunnen soms erg van elkaar verschillen. Ook het mondgevoel en de body neem je in je op." Nick knikt. "De nasmaak is ook iets waar je op let. Maar het is vooral belangrijk dat je je bewust bent van het bier dat je drinkt en dat je ervan geniet", vult hij aan.

Biersoorten

Terwijl Peter een Belgische Trappist Chimay inschenkt maakt Nick plaats voor een schaaltje Chimay- kaas. "We serveren niet zomaar wat. De hapjes stemmen we af op de biersoorten", legt Nick uit. Vrijdagavond laten Nick en Peter een erg bijzonder biertje proeven, namelijk de Westvleteren XII. Er zit geen etiket op het flesje en de gewoonte is om het dopje te overhandigen aan degene voor wie het wordt ingeschonken. De Belgische Westvleteren XII wordt alleen verkocht binnen de abdijmuren en is slechts beperkt te verkrijgen. Eén van de kenmerken van Trappistenbier is namelijk dat de commerciële markt vermeden wordt. Helaas voor Nick, want het is zijn persoonlijke favoriet. Peter is erg gecharmeerd van het Nederlandse La Trappe, maar zijn favoriet is afhankelijk van het seizoen. De mannen delen graag hun passie voor speciaalbier tijdens de proeverijen. "Eerst waren het vooral mannen die kwamen proeven, maar we zien langzamerhand steeds meer vrouwen", zegt Nick. "Ik vind het ook ontzettend sexy als een vrouw bij mij aan de bar een speciaalbiertje zit te drinken", biecht Peter op. "Maar waar het om gaat, is dat we mensen een avond bieden waar ze echt van kunnen genieten", sluit Nick af.

Auteur

Redactie