Breiwerk uit Coevorden voor jonge asielzoekers in Aalden

Coevorden

Kinderen in het asielzoekerscentrum in Aalden zitten er weer warmpjes bij dankzij de Coevordense Anny Smits, die maar wat graag mag breien.

Door Kristian Elders Wat heet. De 81-jarige Smits heeft nog nooit met tegenzin zitten te breien en gaat er gewoon mee door. Ongeveer een maand geleden kreeg zij een idee. "Ik had heel veel sjaals en mutsen gebreid, maar wist aanvankelijk niet waar het heen kon. Even later dacht ik aan het azc in Aalden. De jeugd daar heeft eigenlijk niets en de kleding die er is, blijkt niet altijd schoon. Via Vluchtelingenwerk kreeg ik contact met het asielzoekerscentrum, waar zeker belangstelling was voor de kleding. Via Grietje Haak van Maatschappelijk Welzijn Coevorden is alles naar Aalden vervoerd."

Geen geld

Alles staat in dit geval voor onder meer zo'n veertig mutsen (elke muts is weer anders voor de afwisseling, red.), een aantal sjaals, hemden en rokjes. "Van alles wat", vat Smits dan ook samen. Voor het breiwerk vraagt zij geen geld. Die gedachte kwam geen moment in haar op. "Dit is geen opgave en er zit voor mij geen druk achter deze hobby. Ik heb geen idee waar de volgende verzameling heen mag gaan." Ook houdt Smits zich al jarenlang bezig met vrijwilligerswerk in het Coevorder Bastion. Daar schenkt zij op vrijdag koffie voor een vaste groep ouderen uit de Vestingstad, die er dan even een ochtend uit zijn. "De bezoekers zeggen hun visite ervoor af en dat zegt veel, denk ik. Ik verricht die leuke werkzaamheden samen met nog twee andere vrijwilligers. Iets doen is gewoon nog altijd leuk!"

Auteur

Redactie