Richard Nieborg: 'DSC'65 hoort in vierde klasse'

Dalerveen

AMSTERDAM - Richard Nieborg uit Nieuw-Amsterdam is met ingang van komend seizoen de nieuwe trainer van het eerste team van SV DSC'65. Hij heeft veel zin om met de eerste selectie aan de slag te gaan.

Door Mayke Bos Nieborg komt oorspronkelijk uit Sleen en voetbalt daar nog altijd in een lager team op zondag. Op 27-jarige leeftijd werd hij trainer van de jeugd in Sleen. "De laatste jaren had ik een erg goede lichting. Die heb ik vanaf de C-jeugd tot aan de A-jeugd gehad. We zijn vanaf de B-Jeugd vroegtijdig overgegaan naar A-jeugd, om te kijken hoe ze het er daar vanaf brachten. Toen werden ze zelfs kampioen. Dat was super om mee te maken als trainer." Na een aantal jaren als jeugdtrainer werd hij benaderd door Henk Reuvers, die op dat moment trainer was van het eerste elftal van Sleen (zo.). "Hij had me waarschijnlijk een paar keer op het trainingsveld zien staan, want hij vroeg me of ik als assistent bij de senioren wilde fungeren." Na een jaar haalde Nieborg zijn trainerspapieren en nam hij het eerste seniorenteam van de zaterdagtak over. Sinds zes jaar woont Nieborg in Nieuw-Amsterdam. Daar is hij voor het tweede seizoen trainer van vijfdeklasser SV Twedo (za.), maar dat team gaat na dit seizoen niet verder in het standaardvoetbal. Twedo gaat door met één standaardteam op zondag.

Bekerwedstrijd

De vacature van trainer bij DSC'65 komt voor Nieborg daarom op het juiste moment voorbij. Hoewel de animo groot is, komt Nieborg als winnaar uit de bus. Nieborgvindt het nog te vroeg om iets over het elftal te zeggen. "Ik heb ze één keer zien spelen tijdens een bekerwedstrijd, maar het is natuurlijk altijd afwachten wie er het volgende seizoen nog speelt. Ik ben benieuwd wie er vanaf 1 augustus op het trainingsveld staan. Daar gaan we het mee doen." Tegelijkertijd is hij wel stellig als het gaat om de klasse waarin het elftal zou moeten spelen. "Ze moeten wel zorgen dat ze in de vierde klasse blijven. Dit elftal hoort daar gewoon thuis. Het doel is om daar goed in mee te draaien. Stel dat ze wel terecht komen in de vijfde klasse, dan is het doel om zo gauw mogelijk weer in de vierde klasse te komen", zegt Nieborg.

Fanatiek

Tijdens wedstrijden is Nieborg erg fanatiek. "Zodra het eerste fluitsignaal gaat, ga ik staan. Als ik weer ga zitten duurt het meestal nog geen minuut voordat ik weer in de benen ben. Ja, langs de lijn ben ik erg fanatiek." Eindeloos analyseren is volgens hem niet de sleutel tot de overwinning. "Je kunt het vooraf wel hebben over wat je weet van de tegenstander, maar het is tegen mijn natuur om je aan de tegenstander aan te passen. Je moet het zelf doen."

Leuk

Ook is Nieborg naar eigen zeggen een mensenmens. "Ik ben een trainer die op momenten waarop het kan tussen de jongens staat. Je kunt er maar elf opstellen, dat besef ik wel. Je moet altijd mensen teleurstellen, maar het moet wel leuk blijven voor iedereen." DSC'65 staat thans twaalfde in 4D met negen punten. Alleen Witteveense Boys'87 en Valther Boys staan lager.

Auteur

Redactie