Hans ten Cate: 'Dit betekent veel voor me'

Emmen

"En de winnaar is..." De vijf genomineerden voor Emmenaar van het Jaar 2015 wachten tijdens de nieuwjaarsreceptie gespannen het verlossende woord van burgemeester Cees Bijl af.

Door Vincent Trechsel "Hans ten Cate!" hoorde een volle theaterzaal in de Muzeval de burgemeester roepen. Luid geklap en gejoel volgden. Terwijl het vijftal - ook Wim Katoen, Bouke Scholten, Harrie Timmerman en Joop Reilman maakten kans op de eervolle prijs - gezamenlijk op de foto ging, was hotelier Ten Cate de spanning nauwelijks de baas. "Ik tril helemaal", hoorde een goede luisteraar hem zeggen.

Vlinder

Dat getril zorgde ervoor dat de prijs - een glazen vlinder - bijna uit Ten Cates handen het podium afkukelde. Vanwege een alerte Gezienes Evenhuis, juryvoorzitter van de verkiezing Academie Mercuur - Emmenaar van het Jaar en spreker die avond, werd dat incident ternauwernood voorkomen. Oud-wethouder Evenhuis had zich in de feestmaand in 2015 met een negenkoppige jury gebogen over de genomineerden voor Emmenaar van het Jaar en dat tiental heeft het aantal kandidaten weten terug te brengen tot vijf. Lezers van de ZuidOosthoeker konden stemmen op de overgebleven vijf, enkele weken eerder ook aandragen door de lezers zelf. Een massale stemronde tot gevolg met Hans ten Cate als winnaar.

Ontlading

Toen het hoge woord van burgemeester Bijl eruit was, speelde fanfareorkest Laus Deo het slotnummer en werd Ten Cate gefeliciteerd. Als eerste door zijn beide zoons Jasper en Niels, die hun vader in de armen vlogen. "Ik zag deze winst niet aankomen", vertelt Ten Cate na afloop. "Ik dacht echt dat Bouke zou gaan winnen, vandaar ook die extra ontlading en dat ik sta te trillen op mijn benen." Hans ten Cate kreeg de meeste stemmen omdat hij zich als kartrekker inzette voor de Samenloop voor Hoop en dat terwijl zijn vrouw Anita een jaar eerder aan kanker is overleden. Emmen zamelde vorig jaar met die 24-uurswandelestafette 140.000 euro in voor KWF Kankerbestrijding. Daarnaast helpt Ten Cate als ondernemer mee om de gemeente Emmen op de kaart te zetten. Een goed voorbeeld daarvan is het wereldkampioenschap dammen dat in december in zijn hotel werd gehouden.

Bijzonder

De prijs betekent veel voor Ten Cate, die hij opdraagt aan zijn overleden vrouw en aan zijn gezin. "Deze prijs betekent inderdaad ontzettend veel voor me. Er is nu een moeilijk hoofdstuk afgesloten en een nieuw hoofdstuk geopend. Zo zie ik het. Emmenaar van het Jaar zijn is te bijzonder." De prijs voor Emmenaar van het Jaar bestaat uit een levensecht schilderij gemaakt door Paul Meijering en dus een glazen beeldje van een vlinder - refererend aan Vlinderstad Emmen. Dat de vlinder een bijzondere prijs is voor Hans ten Cate bleek daags voor de verkiezing op social media. Hij legt uit waar dat over ging: "Drie weken na het overlijden van Anita vloog er op 24 juni - haar verjaardag - een grote vlinder bij ons naar binnen en landde op een fotolijstje met een foto van haar. Later landde de vlinder op mijn hand en ging niet meer weg. Het is onlogisch en raar, omdat je denkt... nou ja, dat maakt deze prijs gewoon extra bijzonder."

Auteur

Redactie