Kenniscafé Emmen: De jacht op kleine deeltjes

Emmen

 Het Kenniscafé Emmen heeft woensdag 13 januari oog voor het kleine. Wetenschapsjournalist en deeltjesfysicus Margriet van der Heijden buigt zich over deeltjesfysica, ofwel de jacht op minuscule bouwstenen waaruit materie is gemaakt.

Alle materie - mensen, dieren, planten, aarde, water, messen, vorken en ga maar door - bestaat uit minuscule deeltjes die zelf ondeelbaar zijn. Die deeltjes zijn niet de atomen. Atomen bestaan uit nog kleinere bestanddelen. Die protonen, neutronen en 'quarks' zijn in de loop van de twintigste eeuw ontdekt. Deeltjesfysici - natuurkundigen die op deeltjes jagen - gebruikten daarvoor deeltjesversnellers en deeltjesbotsers zoals de grote Large Hadron Collider (LHC) op Cern bij Genève.

Jacht

Maar wat willen deeltjesfysici uiteindelijk vinden? Hoe verloopt hun jacht? Welke vragen hopen zij en anderen te beantwoorden? Wat kunnen we in de toekomst van ze verwachten? Daarover gaat het Kenniscafé met Van der Heijden. Het Kenniscafé Emmen is vanaf 19.30 uur in restaurant Stones: Stenden Hogeschool aan de Van Schaikweg 94 in Emmen. De entree is 7,50 euro inclusief koffie en een drankje achteraf. Aanmelden is gewenst en kan via de site www.kenniscafe-emmen.nl.

Auteur

Redactie