Loes van der Meer: 'Het geloof is niet saai'

Dalerveen

Loes van der Meer (18) uit Dalerveen is christelijk en haalt veel kracht uit haar geloof. Zij gaat naar de Vrije Baptistengemeente in Emmen.

Door Mayke Bos Ze kreeg hier de laatste jaren zo vaak vragen over dat ze besloot een blog te starten. Op Readallaboutme.nl vertelt ze wat God voor haar betekent. In groep acht van de basisschool gaf Loes een spreekbeurt over de kerk. "Dat was erg spannend, want ik zat op een openbare basisschool. De meeste spreekbeurten gingen bijvoorbeeld over dolfijnen, maar ik wilde er tóch graag over vertellen. Klasgenoten vonden dat toen maar stom of saai. Ze begrepen niet waarom ik dat deed. Maar nu willen ze er juist graag meer over weten. Waarom geloof je? Wat is daar interessant aan? Toen heb ik besloten om erover te gaan schrijven."

Heel spannend

"Hoewel ik er heel open over ben, is het toch wel heel spannend om me op die manier bloot te geven. Niet iedereen zit erop te wachten, maar op mijn blog kan ik mijn verhaal kwijt. Mensen kunnen dan zelf kiezen of ze het willen lezen", vertelt Loes. Gelukkig kreeg ze tot nu toe enkel positieve reacties en bewondering voor haar artikelen. "Veel mensen van mijn leeftijd durven nog niet helemaal zichzelf te zijn en vinden het knap dat ik hier zo open over ben. Toch werkt dat het beste, want ik heb nog geen negatieve reacties gehad." Loes vindt het jammer dat veel leeftijdsgenoten het geloof aan de kant zetten voor andere dingen. "Ik merk dat veel vrienden van me die ook christelijk zijn opgevoed, geen zin meer hebben om naar de kerk te gaan. Mijn leeftijd is wel serieus een kantelleeftijd. Juist de mensen van die leeftijd wil ik inspireren en laten zien dat het geloof niet saai is. Het verschilt ook wel per kerk, want iedere kerk is anders. In mijn kerk zijn er korte, krachtige diensten, leuke muziek en jeugddiensten. De kerk is geen houten banken, lange preken. Integendeel."

Actueel

Loes probeert zoveel mogelijk een actuele draai te geven aan de eeuwenoude bijbelverhalen. Zo vraagt ze haar lezers bijvoorbeeld wat zij zouden doen als ze - net als Maria - op jonge leeftijd onbevlekt ontvangen zouden raken. "Mensen denken vaak dat bijbelverhalen heel ouderwets zijn, maar ze zijn allemaal van toepassing op het dagelijks leven. Dat is wat ik wil vertellen in de artikelen die ik schrijf." Loes ziet dat veel mensen van haar leeftijd niet zo goed weten wat ze willen en maakte er een serie over, waarin ze vertelt hoe het geloof richting geeft aan haar leven. "Ik wil niemand iets opleggen, maar ik wil jongeren wel laten zien wat het geloof voor iemand kan betekenen. Geloven in God betekent dat je weet dat er altijd iemand is die achter je staat. Dat is een hele fijne gedachte. Het geeft je de kracht en het vertrouwen om mooie dingen te doen."

Auteur

Redactie