Dierenpark Emmen voorgoed op slot | Fotoreportage

Emmen

Dierenpark Emmen is dicht. Voorgoed. Er komt een stadspark voor in de plaats en Emmen houdt zijn dierentuin aan de andere kant van de Vlinderstad. Op oudjaarsdag namen de mensen afscheid van het park en liepen ze in een soort pelgrimstocht samen met burgemeester Cees Bijl en dierenparkdirecteur Frankwin van Beers een laatste ronde door het park, om vervolgens te zien hoe de toegangspoort symbolisch geketend werd. Het was de laatste week al erg druk geweest en ook op de slotdag bezochten zo'n drieduizend mensen het park. Een laatste eer. Een laatste groet. Allemaal om nog eens herinneringen op te halen.

Door Vincent Trechsel Een van de aanwezigen was de 40-jarige Emmense Wendy Rozema. Ze loopt haar laatste rondje met gemengde gevoelens. "Ik ben gek op nostalgie. Een dierenpark in een stadshart, waterpartijen, schitterende bomen... Ik zie mezelf op mijn driewieler rondfietsen en met het gezin op zo'n grote schommel zitten. In mijn gele jurkje met rooie kersjes bij de berenkuil. Daar zaten kraagberen in. Olifant Annabel die in de gracht viel, greep me enorm aan en een bizon geboren zien worden was uniek. Wat een herinneringen..."

Afrikahuis

Ook de 29-jarige Paul van Rijswijk bezocht het park. De Rotterdammer heeft er kennelijk moeite mee dat Dierenpark Emmen na tachtig jaar sluit, want in drie weken tijd bezoekt hij het park drie keer. "Hier is mijn dierentuinvirus begonnen. Als vierjarig mannetje met mijn ouders op vakantie naar Ommen. De haaien waren geweldig en de krokodillen in het Afrikahuis zijn ook top. Je ziet dat niet veel in dierentuinen; krokodillen vanuit een jungle. Sowieso is het Afrikahuis mooi. Het is al best oud en toch nog steeds erg goed." Met een bekertje chocomel en een oliebol verzamelde het publiek zich rondom de savanne. Niet om daar een diversiteit aan Afrikaanse dieren te zien, maar om naar de speech van directeur Van Beers te luisteren. Hij nam in vogelvlucht tachtig jaar dierenpark door en roemde vooral het werk van Jaap en Aleid Rensen en de medewerkers van het park. Wat volgde was een slentertocht richting de uitgang. Nog een keer een rondje lopen langs die prachtige verblijven en bijzondere dieren om daarna getuige te zijn van een historisch moment. De deur ging op slot en het park gaat nooit meer als dierentuin open.

Auteur

Redactie