Gerard Peters: 'Helaas is onze hulp nodig'

REGIO

Het bestaat al even, maar heeft nog niet eerder zoveel leden gehad: Minima Hulp Emmen en Omgeving.

Door Vincent Trechsel Een groep van zeven vrijwilligers zet zich in voor de minder bedeelden van de gemeente Emmen en zijn het initiatief jaren geleden begonnen, omdat de groep naar eigen zeggen ziet dat de armoede in Nederland vergroot. "Gevoelsmatig wordt er voor het buitenland heel veel gedaan en te weinig voor Nederlanders", meent de vijftigjarige Gerard Peters, een van de vrijwilligers.

Miljonair

Minima Hulp zamelt spullen in die nog prima een tweede ronde meekunnen. Die spullen worden wekelijks verloot onder de leden van de Facebook-groep 'Minima hulp 0591 Emmen en Omgeving'.Lid worden kan iedereen, maar om mee te dingen in de 'loterij' wordt er wel van de leden gevraagd een zogenoemde lootlijst in te vullen. Vragen over iemands inkomen zul je daar niet op terugvinden, maar vragen over schuldhulpverlening, contacten met bewindvoering of het bezit van een auto, staan daar wel op. Peters verduidelijkt: "Inkomengegevens vragen gaat te ver en in de praktijk kan ook een miljonair lid worden, maar aan de hand van die lijst proberen wij te bepalen wanneer iemand een minima is." Ook voedsel wordt verloot, al letten de zeven vrijwilligers er wel op dat het eten eerlijk wordt verdeeld. Is de Voedselbank niet voldoende? "Jawel", oordeelt de inwoner van Erica. "De Voedselbank levert heel goed werk, maar mensen komen in aanmerking wanneer ze niet meer dan vijftig euro aan weekgeld hebben. In onze ogen is iemand met 55 euro aan weekgeld ook een minima. Ik snap die strenge regels, maar de mensen die net boven die grens zitten, moeten ook geholpen worden."

Contact

Gerard Peters had als marktman al een tijd contact met Minima Hulp, omdat hij hen zijn overgebleven groente en fruit schonk. Peters zag week in week uit veel eten in de container verdwijnen en vond dat enorm zonde. Hij is inmiddels gestopt als marktman, maar behoort nu al wel twee maanden tot de groep vrijwilligers die het reilen en zeilen bij het initiatief bepaalt. Zo heeft Peters met zijn zes collega's 130 kerstpakketten weggeven. "Vorig jaar waren dat er nog 89. Helaas is het nodig. We signaleren zelf en helpen ook door advies te geven. Laatst zou iemand haar huis uitgezet worden. Wij gaven diegene advies wie ze dan moet bellen. Het resultaat was dat ze er mocht blijven wonen. Dan zie je dankbare gezichten. Voorkomen kunnen we niet, maar de mensen op weg helpen wel."

Auteur

Redactie